Penaja :

Tuesday, 29 June 2010

Sedutan 'Terjah!' episod 13

video
Cam na?

Saturday, 26 June 2010

Debaran Mentor!


Baru habis meeting dengan Ally Iskandar & penerbit 'Mentor 4'......Sufian Isa.

Eh meeting pasal apa aa?.

Pasal Mentor besok (Ahad 27hb Jun '10) le, apa lagi kan?.

Alamak...baru meeting je tapi dah terasa debarannya dah. Dab dub dab dub....

....yes, Mentor Ahad ni anda semua bakal menyaksikan bukan SATU tapi....DUA orang protege (dengan mentornya sekali) akan tersingkir....terkeluar dari pentas Mentor!!. Aarrgghhh!.

Kami jadi berdebar sebab peserta yang tinggal cuma 4 orang je dan 4 orang tu semua yang terbaik!. Mohd dgn Mentornya Ziana Zain, Ila yang bermentorkan Joe Flitzow, Adi anak didik Dayang Nurfaezah, dan sorang lagi Nani yang bergurukan Azmeer, semuanya ada kekuatan tersendiri. Kalau le salah seorang tu tersingkir dah tentu menghampakan banyak pihak, bukan aja peminat / penonton, tapi kami dalam unit produksi Mentor 4 tu sendiri terasa frust nya.

Sebenarnya kami dah terasa frust sejak Shaq tersingkir dulu lagi. Nas akui bakat Shaq hebat. Vokal nya, gaya persembahan dia, tambahan bermentorkan Mas Idayu pulak lagi (yang dah terbukti pernah melahirkan seorang Juara - Black dalam Mentor 3 tahun lepas)....... Shaq ada potensi untuk berjaya malah merampas trofi juara tahun ni. Tapi apakan daya......tetiba dia terkena sakit tekak (vokal chord) le pulak!.

Sakit vocal chord yang dia alami tu punca dari kekerapan menyanyi / latihan vokal yang intensif tiap hari dan secara mendadak. Maklum le dulu-dulu si Shaq tu menyanyi sekali-sekala je kan kat rumah atau kat mana-mana, tetiba bila masuk pertandingan, dah kena intensif!.

Dengar khabar doktor dah nasihatkan dia tak menyanyi dalam tempoh 6 bulan, kalau tidak...akan jadi makin parah dan berkemungkinan boleh jadi sampai tak bersuara lagi dah. Tapi nak buat macam mana, pertandingan dah bermula!. Mas Idayu sendiri dah usahakan macam-macam cara lain termasuk amalkan ubat kampung. Shaq sendiri pernah bagitau Nas bapa dia siap kirim ramuan tradisional / sejenis daun tumbuhan kampung untuk ikhtiar settle kan problem ni, tapi....tak menjadi jugak.

Bila Shaq tersingkir, bagi Nas dia bukan berundur dalam keadaan yang memalukan, tapi sebaliknya dalam keadaan terhormat!. Dia dah berusaha sebaiknya tapi ternyata rezeki belum menyebelahi dia. Apa pun, Nas sendiri yakin Shaq akan muncul suatu hari nanti bila sudah cukup bersedia untuk tampil sebagai salah seorang penyanyi terbaik kita. Yeah!.
Rentetan seterusnya kita menyaksikan protege Mus (May) iaitu Ayim pulak terkeluar. Secara peribadi Nas sangkakan Nani (protege Azmeer) yang akan terima nasib malang seterusnya lepas Shaq. Kenapa?. Sebab tak ramai yang tau Nani pun sebenarnya mengalami sakit yang sama jugak macam Shaq, cuma dia dan mentornya Azmeer tak hebuhkan keadaan ni, kira 'buat bodoh' je la dan teruskan 'perjuangan'. Syukur setakat sekarang ni keadaandiaorang 'under control'.

Bagi Nas, Ayim seorang rockers yang baik. Makin lama di bawah didikan otai rocker (Mus) makin menyerlah potensinya. Terus terang, Nas tak sangka Ayim akan terpaksa beredar sebegitu awal. Malangnya, rezeki dia jugak belum sampai untuk menjulang trofi Mentor tahun ni. 

To Ayim...u ada rupa, ada suara, ada bakat & potensi. Nas pun yakin u boleh muncul sebagai seorang rockers hebat kita suatu hari nanti kalau u sendiri sanggup teruskan. Jangan biarkan kekecewaan ini melenyapkan semangat asal u tampil sebagai antara penyanyi terbaik kat persada seni kita. Go Ayim!...go!.

Tepatlah apa yang Nas dengar dari komen ramai penonton....protege Mentor 4 semuanya hebat!. Cuma nasib yang akan menentukan nanti siapa yang terhebat diantara yang hebat tu semua...yeah!.

Untuk Ahad ni....27hb Jun.....jam 9 malam kat TV3....walau pun belum sampai final, tapi debarannya deras dan hebat jugak!. Bayangkan kalau Nas yang cuma co-host, Ally Iskandar host utama, Sufian penerbit dan wargakerja Mentor dah dapat rasa debaran ni, apatah lagi semua protege & mentor nya kan?..laaaagi le kencang debaran tu dalam dada diaorang!. Aarrgghh!..... Dalam siaran langsung macam tu, apa kemungkinan pun boleh berlaku. Sabar aje le.

Jom...berikan sokongan pada protege pilihan anda....naikkan semangat diaorang untuk buktikan yang terbaik Ahad ni, di....di mana?..........

........yes, di Mentor 4. Yeeeaaaah!.  

Tuesday, 22 June 2010

Baju 'TERJAH!' Eksklusif!. Cuma RM29.00!!





Baju 'TERJAH!'...Eksklusif!!. Cuma RM29.00!!. Hanya dijual menerusi Facebook dan Blog Nas Ahmad!.

Sila hubungi Encik Zaini Hj Saidi di talian 013-679 8927 untuk tempahan.
 
Warna hitam. Saiz pilihan S, M, L & XL.
 
Kos penghantaran di sekitar KL & Petaling Jaya RM5.00. Untuk kawasan lain (termasuk di luar Malaysia) sila tambah kos penghantaran Poslaju mengikut kawasan anda.
 
Pesanan dijamin tiba dalam tempoh 2 minggu.
STOK TERHAD!. Sila tempah segera.

Friday, 18 June 2010

Al-fatihah

Tengah kemas barang kat locker ofis, tetiba terjumpa gambar ni......


Tiga tahun yg lepas seorang kawan beritahu saya yang mak dia (Kak Zai) sakit kuat & sedang terlantar kat hospital. Doktor meramalkan harapan untuk sembuh adalah tipis. Katanya mak teringin benar jumpa saya (yang selama ini dia cuma tengok & kenal kat TV). Saya jadi sayu.

Esoknya saya luangkan masa & memandu seorang diri ke hospital pakar KPJ Seremban. Tiba di sana saya sempat melawat Kak Zai dan sempat juga berkenalan dengan familinya. Kami sempat juga bergambar kat sana.


Dua minggu kemudian saya mendapat khabar Kak Zai sudah meninggal dunia. Terasa sebak tak sempat menziarah sebab saya berada di luar negara ketika itu.


Gambar ini.....kali pertama dan tak sangka kali terakhir saya dapat bertemu mesra dengan KAK ZAI. Mohon iringi doa moga rohnya dicucuri rahmat. Amin!.

(Penghargaan terima kasih juga kepada Norsarzana)

MEMORI HOLLYWOOD


Biasa le, semua orang pun tentu ada tempat yang teringin nak pergi kan?. Cam tu jugak dengan Nas. Tempat yang paling Nas teringin nak pergi ialah...Disneyland!. Fuyoo..teringin sesangat nak bergambar dengan Mickey Mouse kat depan Magic Castle, dengan Donald Duck, dengan semua 7 orang kerdil comel dalam cerita Snow White tu. He he. Tapi.....ntah bila tahun agaknya keinginan tu akan tercapai.

Eh kenapa Disneyland aa?......napa tak tempat lain?.

Pembaca setia majalah URTV era 80an dulu tentu masih ingat Nas pernah bergiat sebagai wartawan kat majalah tu kan?......dan selain ada kolum sendiri kat situ, Nas selalu jugak lukis kartun kat majalah tu. Pernah jugak Nas lukis kartun kat majalah Ujang, tapi cuma sebagai penulis tamu je. Minat & kebolehan dalam melukis kartun le yang pengaruh Nas teringin melawat Disneyland suatu hari nanti, sekali dalam seumur hidup pun jaaaadi le kan?.

Disneyland tu kat Amerika kan?. Tiga tahun yang lepas Nas dapat peluang ikut rombongan pemenang Anugerah Skrin gi melawat Hollywood. Memang ini le hadiah TV3 pada pemenang Anugerah Skrin tiap tahun....dan tiap tahun gak le antara tempat menarik yang akan dilawati kat Hollywood tu ialah Disneyland. Tahun tu tiba le giliran Nas pulak ikut sama....bukan sebagai pemenang Anugerah Skrin, tapi untuk bertugas buat liputan rombongan tu ke sana untuk siar kat Melodi.

Happy?........
Ishh...siapaaa le yang tak happy dapat peluang gi sana kan?, tapi.......alamak, timing ada sikit kureng ngam le pulak. He he. Tau napa?. Kebetulannya trip yang Nas join tahun tu tak singgah gi Disneyland pun sebab diganti dengan melawat Las Vegas!.

Arrgghhh!!!....frust!...memang le frust!....bayangkan dah dapat pijakkan kaki kat bumi Hollywood...dah dekat sangat le tu dgn Disneyland, tapi tak dapat singgah pun kat tempat yang paaaling Nas idamkan tu!. Fuhh!. 

Apa pun.....happy gak le sebab dapat le jugak peluang gi Hollywood tu. Bukan senang kan?. Kalau tak kerana tugas, kalau kena gi guna kos sendiri, memang langsung takkan merasa le gi sana tu kan?. Simpan dulu le hasrat nak jejak Disneyland tu. Yeah!

 Rombongan ke Hollywood. Cuba cari mana Fouziah Gaos, Vaneeda Imran, Kabir Bathia, Bade Hj Azmi & Zubir (Berita Harian)
 
 Depan pintu masuk Universal Studio. Sampai-sampai & turun dari bas je terus posing kat sini. He he.
 Bas 2 tingkat ni sentiasa berlegar kat Hollywood Boulevard untuk angkut pelancong ronda sekitar Hollywood.
 Wow!....motorsikal berkuasa tinggi ni direka khas untuk penggambaran filem Ghost Rider. Habis je shooting filem tu terus motor ni dipamirkan kat ruang legar Sony Picture. Nak tunggang ke?.....alamak....tak boleh!...pengawal kat situ tak kasi. Cuma boleh posing je kat sebelah tu ha. Jaadi le kan?. 
 Ada baaanyak taman tema kat sekitar Universal Studio, semuanya berkaitan filem-filem blockbuster Hollywood. Ada taman tema Jurrasic Park, taman tema Jaws, macam-macamlah. Cuma antara sempat dengan tak sempat je nak singgah kat semua tempat tu. Antara yang Nas sempat singgah....tu ha...taman tema Terminator!. Kat dalam tu siap ada pawagam. Bukan pawagam biasa aa, yg ni penonton duduk menonton salah satu adegan tegang dari filem tu kat depan mata!, adegan peperangan antara robot dengan manusia siap dengan pelakon, dengan kesan bunyi & props nya sekali. Fuhh...hebat tak terkata!.
 
 Nas Ahmad was here!

Ooopss...Nas bukan peminat setia kartun Scooby Doo. Tapi....dia ada depan mata, apa lagi?...posing aja le kita. Heh heh.
Dilarang pijak pokok bunga!!. Sila sengetkan kaki anda. He he.
Walau sitkom 'Friends' dah habis tayang kat TV, tapi props dan set nya tetap tak dibuang, malah dipamirkan kat salah satu bengkel kat Universal Studio. Jadi sejarah sampai bertahun-tahun!...anak cucu nak tengok.


Wahh!...besarnya kau Bugs Bunny oii!

Poster filem klasik masih terpampang kat Sony Picture. Terfikir gak...poster filem Melayu klasik ada ke terpampang cam ni?.
Kat tiap taman tema ada kedai cenderahati sendiri. Yang ni kat kedai cenderahati taman tema Jurrasic Park. Ada jual segala barangan cenderahati Jurassic Park dari baju T, mug, key chain, poster, macam-macam lagi.

Disneyland... Moga hasrat Nas ke sana bukan mimpi sekadar mimpi. Tapi.......bila tu?.

Wednesday, 9 June 2010

Filem MERONG MAHAWANGSA (trailer)

Wow!....filem Merong Mahawangsa terbitan KRU Studio arahan Yusry!. Baru tengok trailer nya je dah terasa kehebatannya kan?. Nantikan tayangannya. Bakal buka era baru dalam filem Melayu!. Pastikan hebat.

   video

Wednesday, 2 June 2010

Tiket tiruan Konsert Double Trouble kat JB!





Mereka kata 2 kumpulan ni dah tak laku...

...mereka kata konsert kumpulan muzik luar lebih dapat sambutan hebat!....

...maaf ye, tarikh keramat 1hb Mei lepas terbukti semua anggapan tu SALAH!. Bayangkan kalau dah 20 ribu orang datang berhimpun kat arena tertutup Bukit Kiara Equestrian & Country Resort Kuala Lumpur, dengan lebih 3 ribu penonton lagi kehampaan tak dapat masuk sebab tiket habis, takda alasan murahan lagi yang boleh diajukan sebab buktinya cukup kuat!. Ternyata Search dan Wings kekal gah menawan penonton dan mampu menangkis asakan populariti kumpulan muzik luar!.



Walau sambutan begitu hebat, namun dirasakan bagai "ada yang tertinggal setelah terbenam mentari" (Ada yang tertinggal selepas konsert tu tamat).

Apa yang tertinggal?.

Banyak lagi lagu-lagu berhantu dari Search & Wings yang tak sempat berkumandang malam tu. Memang betul konsert tu lebih kurang 2 jam, tapi semua tau dua kumpulan gergasi rock ni ada banyak khazanah lagu-lagu meletup & terbaik yang dah tercatat dalam lipatan sejarah mereka. Nak hayun semua dalam satu konsert memang le tak cukup!.

Apa lagi yang tertinggal?....

Haa tu dia.... lebih 3 ribu orang yang tak dapat tiket nak masuk sebab tiket habis. Kalau le diaorang tu dah siap beli tiket dari awal kan senang, gerenti malam tu terus masuk je. Tak le dah datang jauh-jauh tapi tertinggal kat luar kan?. Memang frust.

Tu antara banyak sebab kenapa Konsert Double trouble ni perlu diadakan lagi dan lagi......dan macam yang dah dijanjikan sejak konsert kat KL dulu tu...Double Trouble bakal menggegarkan suasana lagi....kali ni kat Johor bahru!.

Bila tu?...bila?.

Yes, hari Sabtu ni 5hb Jun mulai 8 malam.

Eh kat mana aa?......

Oww....kat Stadium Larkin. Datang aa...jangan tak datang. Kita rockin' JB. Stadium Larkin tu meeemang le port yang ngam untuk rockin', tak macam kat KL dulu tu tempatnya kecik. Macam sardin daa. Yeah!.

Nas mewakili peminat Search & Wings ucapkan terima kasih kat Adeptnet Sdn Bhd sebab susah payah bawakan konsert ni kat JB. Kita faham peritnya nak buat konsert ni bila takda penaja besar yang masuk, yang ada cuma penaja sampingan je. So semua kos utama penganjur kena tanggung sendiri kan?. Tapi Adeptnet Sdn Bhd tetap tempuh semua problem tu dan buktikan konsert tu sukses dan akan terus sukses nanti. Sampai ke saat rencana ni Nas tulis (Selasa 1hb Jun - tinggal 4 hari lagi hari konsert tu) tapi masih takda mana-mana penaja besar masuk untuk bantu taja konsert ni. Ntah mana pergi syarikat gergasi yang selama ni berebut-rebut nak taja konsert artis seberang (yang kadang tu tak ramai penonton pun). Tapi takpa....sejarah pasti akan berulang lagi kat JB...pasti!.

Memang silap kalau ada yang kata konsert rock cuma untuk orang muda aja. Dah terbukti depan mata, konsert Double Trouble berjaya himpunkan sekeluarga!...dari bapak orang, mak orang, anak-anak semua turun rockin' beramai. Ini salah satu lagi keistimewaan 2 kumpulan yang dah bertapak lebih 30 tahun kat persada ni....peminat diaorang bukan je dari semua generasi malah ada juga dari kaum lain selain Melayu!. 

Oops!......tetiba tercetus berita yang tiket Konsert Double Trouble ni kena cetak rompak!. Entah hantu mana dah buat tiket tiruan dan jual kat orang dengan harga murah iaitu RM50 je! (harga tiket sebenar RM70). Khabarnya tiket murah & tiruan tu ada jual kat sekitar Kota Tinggi!.

Cam na?....kalau ada orang yang datang offer tiket ni kat korang, korang nak beli jugak ke?. Nak beli?. Baik jangan beli le. Murah tu meemang le murah beb, tapi sampai kat pintu masuk nanti ada alat khas yang akan kesan tiket tu. Tiket yang didapati palsu takkan dapat masuk. Kena beli lagi yang lain....tak ke rugi tu?.

Tiket asli cuma pengedar sah aja yang jual, selain tu...jual kat kaunter tiket kat stadium je. So...jangan tertipu aa. Tiket asli tu harga cuma RM70 je, tak mahal beb kalau nak dibandingkan dengan mutu persembahan dari 2 rock band lagenda yang dah terbukti kehebatannya lebih 20 tahun!, dengan alunan lagu-lagu yang nostalgia. Ini bukan konsert murahan beb.

.....satu lagi...ini bukan konsert 'syok sendiri'. Untuk pengetahuan korang, siap ada sorang produser (penerbit) dilantik untuk konsert ni. Produser ni dah siap design aturcara & kelancaran konsert dari mula sampai habis nanti. Memang tak berbaloi le kalau konsert sebaik ni nak letak harga tiket RM10 je, jatuh martabat kita kat mata orang asing!.

Untuk Double Trouble versi JB ni ada satu segmen khas. Nak tau segmen apa?. Hmmm...Awie akan nyanyi beberapa lagu Search & Amy pulak akan nyanyi beberapa lagu Wings!. Ini sesuatu yang baru yang tak pernah dibuat sekian lama. Senang cakap...memang kena tengok la.  

Hei hei...mana satu album Search paling korang minat?. Mana satu pulak album Wings paling korang suka?. Sejak dulu Nas paling minat album Langit & Bumi dan album Fenomena (Search), untuk Wings pulak Nas paling gian kat album Bazooka Penaka. Pilihan korang mungkin sama mungkin beza dengan Nas, tapi apa pun yang penting......laayyaann!. Let's rock!!!.