Penaja :

Wednesday, 19 May 2010

memori bersama LAN PET PET

Bukan semua pelawak tu 'pelawak sebenar'!...... yeah!.

Tau napa Nas cakap cam tu?.

Sebab pelawak sebenar tu pelawak yang sentiasa kelakar walau dalam kehidupan seharian dia. Dia tak perlu tunggu ada skrip ke, kat atas pentas aja ke atau kat depan kamera aja ke baru dia kelakar. Orang jenis macam ni memang born to be a comedian (lahir sebagai pelawak). Kalau kita dengan dia walau kat mana-mana pun ada-ada aja gelagat atau ayat dia yang buat kita gelak. Kalau le dia kat atas pentas atau depan kamera......laaaagi le gamatnya!. Inilah yang Nas maksudkan dengan 'pelawak sebenar'.

Bukan semua pelawak jenis macam ni. Ada ramai jugak yang cuma kelakar kalau ikut skrip atau kalau buat persembahan pentas atau TV atau radio je, sedangkan dalam kehidupan seharian dia serious!. Ada pulak tu yang bukan sekadar serious, tapi siap pegang mana-mana jawatan dalam politik lagi (yang dah tentunya kena serious)!. Pelawak cam ni Nas anggap bukan pelawak sebenar tapi cuma 'melawak'. Ada beza kan antara pelawak dengan melawak?.

Antara 'pelawak sebenar' yang Nas tau ialah Samad Ayob (pelawak dari Singapura), Din Beramboi (arwah), dan paling ketara sekali ialah....LAN PET PET!.

Dulu masa Lan Pet-Pet dan semua anggota Senario satu ofis dengan Nas (kat Jabatan Hiburan TV3 - masa tu dinamakan Ambang Klasik) tiap kali ada Lan berhampiran meja Nas, selalu Nas mengelak atau larikan diri dari dia. Tau kenapa?. Iye le kat ofis tu kita selalunya busy nak kejar buat itu ini, tapi bila bertembung Lan nanti ada-ada aja yang dia usik, sampaikan terjejas jugak konsentrasi kita pada kerja. Kadang tu rasa macam nak hempukkan aja. He he.

Eh no!....perangai lawak Mazlan Ahmad (Lan Pet Pet) ni bukan sekadar bila dia dengan orang luar je, kat rumah dia antara dia dengan famili termasuk le dengan mak bapak dia pun memang macam tu jugak. Ni bukan perangai buat-buat!. Bayangkan macam mana dia bergurau dengan orang luar, macam tu jugak le dia bergurau dengan mak bapak dia. Tak sangup rasanya Nas nak tulis kat sini cam na dia gurau atau usik-usik mak & bapa dia sebab.....he he...malu nak cerita. Dia bukan kurang ajar ke apa, tapi mak bapak dia pun sporting & dah masak sesangat dengan perangai dia, sebab tu tak ambik hati pun. Secara tak langsung ini jugak le yang memeriahkan rumah. Hmmmmm.

Cuma satu je perangai Lan yang Nas rasa dia patut kasi adjust sikit ialah......punctuality!. Tanya la kat sesiapa yang pernah jaga dia masa shooting, Lan memang liat bangun awal pagi. Kejut le dia jam berapa pun untuk shooting, dia tetap akan bangun ntah pukul berapa pun yang dia sendiri dah tergerak nak bangun. Kakitangan unit produksi siri TV Senario, krew produksi atau filem ramai gak yang dah tau sangat tabiat Lan ni. Sabar aja la. He he.

Tapi..........haaa 'tapi' nya yang mahal ni!. Nas ada satu pengalaman dengan Lan yang Nas nak cerita kat sini.

Masa nak sambut Hari Raya 3 tahun yang lepas, Nas kena terbit dan arahkan satu program khas Hari Raya bertajuk 'Setahun Sekali Lagi' untuk siaran TV3 (bahagian ke dua dari program 'Setahun Sekali' yang Nas terbit & arahkan utk siaran Hari Raya tahun sebelum tu). Rasanya ramai yang tau dan pernah nonton program ni kan?. Yes, program khas ni berupa candid camera yang dirancang. Contohnya, segmen Norkhiriah jadi orang terencat akal & merayau kat tengah bandar, Raja Azura jadi perempuan gila & kacau orang kat Central Market, macam-macam lagi, dan termasuk le Lan Pet-Pet jadi NAS AHMAD yang dah tua bangka dalam usia 70 tahun, jalan dah bongkok, rambut maintain panjang tapi dah beruban penuh, gigi dah jarang dah, tapi masih tetap...tetap dan tetap usung mikrofon ke hulu hilir terjah orang sana-sini. He he.

Masa mula nak buat projek tu kan, Nas jadi termenung fikirkan siapa yang ngam bawak watak tu. Mulanya Nas terfikir nak ambik Din Beramboi (arwah). Din okay, tapi fikir-fikir Nas rasa lawak dia lebih berjaya kat radio berbanding kat TV. Nas sendiri kagum & peminat setia lawak Din Beramboi kat radio tapi belum pernah minat pada lawak dia kat TV (dalam program 'Apa-Apa Aja' atau 'Insomnia' TV3, 'Apa Ke Hal' TV9 dan banyak lagi).


Next choice siapa?. Fikir punya fikir...why not Lan Pet Pet?....dah tentu akan gamat jadinya nanti kan?. Yes!...Lan is the right choice!. 

Cuma problemnya si Lan tu....punctuality dia nanti confirm out. Tak takut ke nanti shooting tergendala cuma sebab dia je?. Alamak!. Cam na tu?.

Takpa lah, Nas take the risk. Apa nak jadi tu jaaadi le sebab masa pun dah suntuk dah, kena shooting besok lusa gak. Nas pun jumpa Lan dan offer dia watak tu. Dia kata okay.

Walau okay, tapi Nas tetap standby dengan risiko Lan akan datang lambat ntah jam berapa pun yang dia suka. Nas dah booking krew untuk shooting mulai jam 10.00 pagi. Awal-awal lagi Nas dah bagitau kat krew yang call time jam 10.00 pagi tapi just stand by je sebab Lan akan datang pada bila-bila masa pun, mungkin 12 tghari, mungkin 2 ptg, paling lewat pun sebelum 5 ptg.

Tiba harinya untuk shooting...tau apa jadi?.....

......jam 9:50 pagi masa Nas baru je nak gi check krew, tetiba......Lan Pet-Pet muncul depan mata Nas!!.

Fuuuhh!!...rasa macam tak percaya hamba ALLAH yang tengah berdiri tersengih depan mata Nas tu Lan Pet Pet!. Dalam hati terus terfikir "awal le pulak Mamat ni sampai ye?. Bagus bagus bagus!". Selamba je dia cakap "Dah ready ke?...jom!". He he he.

Dalam coaster on the way gi lokasi shooting kat Central Market tu Nas sempat terus terang kat Lan "Kau tau tak bro...aku dah espect paling-paling awal kau akan datang pun jam 2 ptg tau....tetiba sebelum 10 pagi dah tercatuk depan mata. Sebelum ni aku pernah dengar ramai orang ngadu kata kau selalu lambat datang shooting". Lan selamba jawab "Haa tengok la...tengokla....siapa betul sekarang?".

Satu lagi yang Nas jadi respect...Lan bukan je sekadar datang untuk berlakon je, tapi siap bawak props gigi palsu sendiri!. Gigi palsu yang dia pakai untuk watak tu dia beli sendiri kat Los Angeles masa dia gi melancong kat sana dulu. Real tu...bila dia pakai nampak tua betul!.

Shooting mula jam 12 tghari. Nas lepaskan Lan Pet Pet merayau sorang dan kacau orang-orang yang ada kat sekitar area tu. Ada 3 kamera tersembunyi yang sentiasa rakamkan aksi orangramai bila Lan datang 'terjah'.

Rakaman tu langsung takda skrip. Nas cuma kasi guideline kat Lan, lepas tu.......balun!

Kami break makan jam 2 ptg dan sambung semula jam 3 ptg, kali ni lokasinya kat restoran Linda Onn pulak. Linda Onn sendiri pun berlakon cameo gak dalam adegan ni, adegan dia kelam kabut lari kena kejar dengan Lan yang datang terjah dia.

Paling tak tahan gelak masa penghabis adegan ni masa Lan Pet Pet nak bangun tinggalkan Linda tetiba sempat dia kentutkan muka si Linda Onn!. Bunyi punya le kuat & Linda punya le bengang!. Semua krew yang ada kat situ siap tutup hidung masing-masing punya le kuat tak nak tercium bau. Lan ketawa & kata "Takyah tutup hidung lah, takda bau punya. Bukan kentut betul tu, aku buat bunyi dari mulut je!". Fuhh...geram!

Babak terakhir adegan tu Lan Pet Pet (yang berlakon jadi Nas versi tua) bertembung dengan Nas sebenar. Gempak gak...dia heran tengok Nas & Nas pun heran tengok dia. He he.

Okay....kepada Lan. Sori masa u kahwin dulu tu Nas tak dapat datang sebab ada kat overseas. Teruskan karier u Lan. I tau u boleh pergi jauh lagi. Bakat u semulajadi, sebab tu ia akan terus berkembang tanpa kenal usia u. Hidup Lan Pet Pet!





















4 comments:

Nisa A. said...

minat dengan lan pet pet~ memang kelakar!!

moonaire said...

sekampung ngan saye tu..Aloq Staq.. Lan mmg kelakar orgnya..

Rockers Malaya said...

Lan masih relevan..dia masih diatas "sana"..

Anonymous said...

hahahaha.bro gua tergelak bace tentang lan pet2 hahaha dia mmg legend bro.....gua adeciteryang gua sendiri x bleh lupe pasal abg lan pet2 ni hahahahahaha...amm rajalawak 3