Penaja :

Friday, 16 April 2010

Rockumentari NAS AHMAD

Lahir di Johor Bahru. Selepas habis zaman persekolahan....aktif join beberapa bidang seni. Antaranya, join kumpulan rock 'Electric Fingers', join kumpulan nasyid Nurul Iman, join kumpulan teater (Grup Teater Nol), dan lukis kartun untuk majalah tempatan.
'

Kumpulan nasyid Nurul Iman dari Taman Seni
Budaya JB. Saya kat tengah tu ha. He he!. Lain macam.

Pemain bass utk kumpulan rock 'Electric Fingers'. Rock!!!

Cita-cita dari kecik nak jadi wartawan hiburan berjaya. Pernah jadi penulis sambilan akhbar. Karier sebagai wartawan hiburan bermula lepas dilantik jadi wakil wartawan majalah URTV. Tugas I paparkan berita hiburan sekitar Johor Bahru & Singapura. Nama NAS AHMAD mula dikenali. Punyai ruangan tetap di URTV iaitu Rockin' Bersama Nas Ahmad, dan lepas tu satu lagi ruangan iaitu 'Usik-Usik Aja'.

Sedang interbiu Ramlah Ram kat satu konsert

kat pulau Sentosa, Singapura. Masa ni I kerja

wartawan majalah URTV.


Berhijrah ke Kuala Lumpur bila dapat offer kerja wartawan majalah 'Artis 893'. Sayangnya majalah ni cuma mampu bertahan 6 keluaran je, lepas tu......tutup kedai!.

Mula bergiat jadi wartawan Eurofine TV Productions. Terlibat dalam penerbitan program dokumentari 'Perspektif' untuk siaran RTM.


Interbiu pegawai Pusat Kraftangan Johor untuk

dokumentari 'Perspektif' tajuk 'Seni Seramik' siaran

RTM 1.

Lepas 3 tahun kerja kat Eurofine, I mula rasa tension yang teramat sangat. Tau kenapa tension?...sebab nak balik ke bidang yang sejiwa dgn diri sendiri iaitu......bidang seni!. Syukur, permohonan kerja kat TV3 lulus!. Mula kerja jadi Penolong Penerbit kat Jabatan Hiburan TV3. Terlibat dalam produksi banyak rancangan hiburan, antaranya Muzik-Muzik, Pop Kuiz, Drama & Lagu, Talking Telephone Numbers, dll. Lepas tu......happy sebab dapat beberapa kali terlibat dalam rancangan TV3 yg paaaling I minat sejak awal dulu (sejak sebelum kerja TV3 dulu) iaitu....Melodi!.

Selain tu, pernah jugak beberapa kali mengarahkan program. Antaranya drama khas Hari Raya iaitu 'Balik Raya' dan mengarahkan klip video beberapa artis-artis Ambang Klasik.


Sedang mengarahkan klip video kumpulan 'Okays'.

Kenangan...interbiu (arwah) Samad Lefthanded

utk Melodi.

Selain tu, I pernah gak mengarahkan program khas Hari Raya iaitu 'Setahun Sekali'. Sambutan menggalakan, so raya tahun berikutnya I buat sambungan program ni bertajuk 'Setahun Sekali Lagi'.

'Melodi' tetap di hati!. Dari berjawatan Penolong Penerbit, akhirnya I dilantik sebagai Penerbit Melodi. Segmen yang I kendalikan kat Melodi iaitu 'Terjah' dapat sambutan hangat....ramai yang minat.


Terjah!!.....

"Kita terjah!!...utk suatu kepastian"

Terjah tetap terjah!

Tak terasa masa berlalu...dan karier I dalam bidang kewartawanan hiburan dah cecah 20 tahun! (7 tahun kat media cetak 'URTV', 3 tahun media elektronik Eurofine TV Productions, dan skrg dah 10 tahun kerja kat TV3). Tiba masanya utk turunkan sikit pengalaman pahit manis dalam bidang ni kepada umum. Selain tu I salurkan motivasi terutama dari aspek semangat binadiri . I tulis satu buku semi autobiografi berbentuk novel, tajuknya 'Terjah!! Nas Ahmad' terbitan Alaf 21 Sdn Bhd (anak sykt Karangkraf).

Muka depan buku 'Terjah! Nas Ahmad'

Setahun lepas tu...I hasilkan pulak satu album kompilasi rock dan guna judul yg sama iaitu 'Terjah!! Nas Ahmad'. Album kompilasi berkembar terbitan NSR ni himpunkan 20 buah rock popular dari nyanyian Search, Lefthanded, Wings, dan banyak lagi. Ada 2 buah lagu ciptaan baru kat album ni, lagu 'Terjah' dan 'Aku Punya Suka'. Kedua lagu ni ciptaan Edrie Hashim, nyanyian Amy Search, dan liriknya I tulis sendiri. I juga terlibat sebagai suara latar dalam album ni untuk sampaikan mutiara kata yang ngam sebelum setiap satu lagu kedengaran.

Gambar cover belakang album 'Terjah!'


Gambar cover depan album 'Terjah!'

Bidang kewartawanan hiburan makin mencabar dan jadi tumpuan ramai. Dari program Melodi, I berjaya menubuhkan satu skuad wartawan hiburan dinamakan 'Skuad Melodi'. Pasukan wartawan ni dianggotai oleh Michelle Wee, Azmi Jamsari, Zuan Azmi, dan Zamzuri (Ayau) selain I sendiri jadi ketua skuad.

Skuad Melodi & pengacara (Wahid & Fara Fauzana)

Skuad Melodi.

Terjah makin popular!. Tiba masanya ia diperkembangkan lagi. Asalnya dulu cuma salah satu segmen dalam Melodi je tapi lepas tu terjah diasingkan jadi satu program TV sendiri!. I terpaksa tinggalkan Melodi dan Skuad Melodi jugak untuk kendalikan program TV sendiri ini selain tubuhkan satu team baru iaitu team terjah.


Interbiu Lisa Surihani (petikan dari 'Terjah!)

Bersama team Terjah (petikan dari program 'Terjah!')

Bersama Adda & Rock dlm program 'Terjah!'


Logo program TV 'Terjah!'

Sambil menerbitkan program ni, I terlibat jugak dalam program 'Mentor 3' & kini 'Mentor 4' di segmen terjah gelagat belakang pentas ketika siaran langsung. Selain tu, I juga selalu dijemput berikan talk / bualbicara/ ceramah berkenaan bidang kewartawanan hiburan kat beberapa universiti dan di acara-acara berkenaan.


Sempat bermesra dengan penuntut UiTM Melaka.

Ketika talk/ceramah bual bicara di UiTM Melaka.

Talk / ceramah motivasi kerjaya utk remaja kat Menara KL


Ceramah / talk sempena kempen membaca kat Perpustakaan Negara.

Antara penghargaan yang pernah diterima :


Anugerah Kewartawanan Hiburan M.A.C.P


Anugerah Kewartawanan PAPITA


Anugerah Tinta SENIMAN


Anugerah Tinta GAFIM


Anugerah pertama......peniup semangat utk teruskan
visi kewartawanan hiburan.



Terjah terus terjah!...........untuk suatu kepastian.










(Ikuti catatan pahit manis sepenuhnya serta foto eksklusif di buku 'Terjah! Nas Ahmad' terbitan Alaf 21).Hubungi www.alaf21.com.my.

10 comments:

::aduyaiii:: said...

tahniah bro dah ada blog...... bila lagi nak ke HRC Penang.. hehehe

Sis-Lin said...

ok dh ni abg nas...
tahniah..nnti boleh lawan blog no1 azwan ali tu..heheheh

en somak said...

test komen sikit.. tgk amacam bole baca ke tak bole

Aleya said...

congrats abg nas;p

NAS AHMAD said...

Hard Rock Cafe Penang?. Wow.....best tu!. Aduyaiiii kerja sana ke?

NAS AHMAD said...

en somak : dah boleh dah. Lega!. He he
sis lin : Ishh...tak yah lawan la. Best kalau semua org maju. Yeah!
Aleya : Thanks Aleya.

anita abu said...

haha...sori..i terpaksa ckp ni...abg nas orbit lah dulu...tapi skrg handsome abis...syabas abg nas...smuga trus berjaya....

NAS AHMAD said...

Org Singapura selalu cakap 'orbit'. Orbit tu apa aa?. M.Nasir pun pernah cakap cam tu.

Anonymous said...

ya la abg nas dulu x hansome....tp la ni hansome giler....nanti kita sambut birthday sama tau ..

NAS AHMAD said...

Ha?...alamak!.....anoymous ni siapa aa?